RMU "Kakanj" dobio rješenja o okolišnoj dozvoli za tri pogona

Bez autora
Apr 25 2012

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dostavilo je Rudniku mrkog uglja "Kakanj" rješenja o okolišnoj dozvoli za pogone Vrtlište, Haljinići i Separacija. Ovo su tri pogona u kojima se godišnje proizvodi 1,2 miliona tona uglja. Pogoni su ekološki prihvatljivi i tehničko tehnološkim postupcima eksploatacije, čišćenja, klasiranja i miješenja uglja neće ugrožavati okoliš, što znači da se u Rudniku Kakanj primjenjuju i poštuju utvrđene granične zakonske vrijednosti za emisije štetnih i otpadnih materija u zrak, vodu i tlo. Odrađeno je niz usaglašavanja tehnoloških postupaka sa zakonskim propisima i zahtjevima stanovništva. Uvaženi su zahtjevi lokalne zajednice, zahtjevi dostavljani od strane Općine Kakanj Federalnom ministarstvu za okoliš i turizam i zahtjevi Radne grupe za praćenje ekološke kvalitete življenja stanovnika Kaknja.

RMU "Kakanj" dobio rješenja o okolišnoj dozvoli za tri pogonaFederalno ministarstvo okoliša i turizma dostavilo je Rudniku mrkog uglja "Kakanj" rješenja o okolišnoj dozvoli za pogone Vrtlište, Haljinići i Separacija.

Ovo su tri pogona u kojima se godišnje proizvodi 1,2 miliona tona uglja. U rješenjima se navodi kako su pogoni ekološki prihvatljivi i da tehničko tehnološkim postupcima eksploatacije, čišćenja, klasiranja i miješenja uglja neće ugrožavati okoliš, što znači da se u Rudniku Kakanj primjenjuju i poštuju utvrđene granične zakonske vrijednosti za emisije štetnih i otpadnih materija u zrak, vodu i tlo.

- Odrađeno je niz usaglašavanja tehnoloških postupaka sa zakonskim propisima i zahtjevima stanovništva. Uvažili smo zahtjeve lokalne zajednice, zahtjeve dostavljane od strane Općine Kakanj Federalnom ministarstvu za okoliš i turizam i zahtjeve Radne grupe za praćenje ekološke kvalitete življenja stanovnika Kaknja. U interesu prihvatljivog okolinskog razvoja za sve zainteresirane subjekte, odradili smo svoj dio posla i sa zadovoljstvom konstatiram da su ove tri okolišne dozvole rezultat stručnog i timskog rada u Rudniku Kakanj, izjavio je Mirsad Jašarspahić, generalni direktor RMU "Kakanj".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik